Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 18 januari 2020

Pionieren met voedselbossen

Soms hebben we pioniers nodig die ons de toekomst laten zien. Tijdens ons bezoek aan de YogaFarm van Sabine Philips was het snel duidelijk dat Sabine zo’n pionier is. Ze gaf ons zicht op en inspiratie voor een toekomst waarin de voedselproductie bijdraagt aan het samenbrengen van mensen, natuur en landbouw en tegelijk de biodiversiteit verrijkt.Klinkt dat te mooi om waar te zijn?

De kracht van een voedselbos
In februari 2020 wordt er door Sabine op een stuk gepachte grond een voedselbos aangeplant. Een voedselbos is een bos waar het hele jaar eten kan worden gevonden. Een gezond voedselbos houdt zichzelf in stand en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten planten en dieren, groot en klein. De opbrengst van een volwassen en gezond voedselbos is per hectare dan ook groter dan een reguliere akker. Hoewel ze dit het typisch economische denken vindt waar ze zelf niet van houd. Voedselbossen kunnen volgens ons ook een aantrekkelijk perspectief zijn voor de agrarische sector.

Gewoon samen doen
De investering voor het aanplanten van een voedselbos is vanzelfsprekend fors. Dit wordt allemaal gefinancierd door middel van crowdfunding. Zo heeft Sabine wel meer muren moeten slechten voordat ze kan beginnen met de aanleg. Ze probeert zoveel mogelijk samen te werken met gelijkgestemde ondernemers in haar directe omgeving. Het economisch denken van banken en andere instellingen maakt dat hier de deuren nog niet spontaan open gingen voor haar initiatief. Onbekend maakt onbemind. Juist daarom ziet ze de noodzaak om haar bos toch door te zetten. Zodat mensen de waarde ervan in de realiteit kunnen ervaren. Het aanleggen en oogsten/plukken moeten sociale activiteiten worden die voor iedereen uit de omgeving toegankelijk zijn. Gewoon samen doen op basis van de visie dat het idee zich dan als een olievlek verspreid.

Toekomstperspectief
Het fenomeen voedselbos begint nu pas te groeien in Nederland met zo’n 50 initiatieven. In andere landen is het idee al meer geworteld. Wat D66 betreft hoog tijd om de discussie te voeren over het stimuleren van dit soort bossen via provincie of gemeente. Zo zien wij voor het buitengebied een mooie kans voor het aanleggen van voedselbossen in combinatie met tiny houses. Een idee wat hier in de regio al eerder is ingebracht. Even door dromend zagen wij een Nederland voor ons waarin de huidige natuurgebieden verder met elkaar verbonden worden via voedselbossen. Kunnen we gelijk het Natuurnetwerk Nederland eindelijk voltooien….

(klik hier voor een korte reportage over voedselbossen, en hier voor een uitgebreidere documentaire)