Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 7 december 2019

Pleinvrees in de raad

Het renovatieplan van het voorplein van het gemeentehuis gaat voorlopig de ijskast terwijl het gemeentehuis momenteel slecht bereikbaar is voor de minder valide inwoners van Dalfsen. De raad kwam er maandagavond tijdens de derde bespreking van het voorplein wederom niet uit. Tot onze teleurstelling en frustratie.  Het merendeel van de raad heeft bezwaren tegen de kosten van 350.000 euro die de opknapbeurt moet gaan kosten. Daarnaast heeft men moeite met het feit dat de uitvoering afwijkt van de gegeven opdracht.

D66 Dalfsen vindt het plan een aanzienlijke verbetering. Het voorplein van het gemeentehuis ligt op een beeldbepalende locatie. Dit plein vergroenen is wat ons betreft een verfraaiing van het hele centrum. Tegelijk kunnen we het gemeentehuis weer bereikbaar maken voor mensen in een rolstoel en het fietsparkeerprobleem van het waterfront oplossen.

Oordeel zelf: Het plan vindt u via deze link. Onder agendapunt 6 van de raadsvergadering van 25 november 2019

De gemeente Dalfsen beschikt over een goedgevulde vrije reserve die naar verwachting de komende jaren groeit tot ca. 15 miljoen. Wij hadden liever gezien dat de raad kritischer was op de (meer dan) vier ton die recent beschikbaar is gesteld voor de aanleg van een hybride voetbalveld voor v.v. Hoonhorst. Onze vrees is dat we nu met lapmiddelen het plein gaan opknappen.  Het Kroonplein van Lemelerveld leert ons dat bij dit soort projecten het uitgangspunt moet zijn: Penny wise, pound foolish. We moeten deze opknapbeurt in één keer goed doen.

Het gemeentehuis is voor inwoners met een beperking vrijwel onmogelijk te bereiken omdat de hellingbaan te steil is, de lift het vaker niet doet dan wel, ook zijn er gebroken en losliggende natuurstenen tegels. Het verwijt dat sommige fracties zichzelf maken is dat ze ten aanzien van de gebreken niet in een veel eerder stadium aan de bel hebben getrokken. Dan was er misschien nog wat te verhalen geweest op de aannemer die de klus destijds klaarde. Ruim 10 jaar na dato is dat een uitgemaakte zaak en dus een gepasseerd station. Het plein is bovendien bij aanleg niet berekend op auto’s. Die er in de praktijk wel parkeren. We hebben het als gemeente ook zelf niet goed gedaan. Laten vooral onze eigen puinhopen snel opruimen. Raad pak je verantwoordelijkheid!