Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 6 november 2016

Vliegroutes over het Vechtdal – Onveilig, Onnodig en Ongewenst.

Vliegveld Lelystad wordt uitgebreid en zal in de toekomst als een tweede Nationale Luchthaven gaan functioneren, resp. als “overloop” voor Schiphol. Inmiddels is daar door de overheden en officiële partijen toe besloten. De vliegroutes voor naderen en vertrek gaan onder meer over Zwolle, Dalfsen en het gebied van de Lemelerberg.De routes, zoals geprojecteerd op de grond, liggen vast (2D), de hoogtes waarop gevlogen gaat worden nog niet helemaal; daarop kan nog invloed uitgeoefend worden.

Als er niets gebeurt aan de bestaande concept plannen over de vlieghoogtes, dan zijn deze voor een deel van het Vechtdal, met name Dalfsen en Zwolle zeer nadelig.

Vliegtuigen kunnen dan onder bepaalde omstandigheden relatief laag overkomen en dat is:

  • Slecht voor de rust, i.v.m. lawaaioverlast in het Vechtdal
  • Slecht voor de veiligheid (aanvaringen met vogels)
  • Slecht voor het milieu (stof, brandstofresten etc.)
  • Slecht voor de toeristische waarde van het Vechtdal gebied (economische waarde)
  • Slecht voor de toekomst van het zweefvliegveld Lemelerveld en de Aeroclub Salland.

De huidige plannen zijn daarom Onveilig, Onnodig en Ongewenst.

Door deskundigen is een goed alternatief uitgewerkt, dat beter is voor het Vechtdal, voor de vliegers en voor de luchtverkeersleiding. Hierdoor ontstaat een echte “win-win-win” situatie dat de moeite waard is om in te brengen.

D66 Dalfsen organiseert in samenwerking met Aeroclub Salland op vrijdagmiddag 18 november een informatieve bijeenkomst waar de plannen en de alternatieven worden toegelicht. Hiervoor zijn zowel plaatselijke als landelijke vertegenwoordigers uitgenodigd, zowel vanuit de politiek, als vanuit milieuorganisaties, recreatiesector en ondernemers. De bijeenkomst is voor ieder die belangstelling heeft toegankelijk. Aanmelden kan via d66dalfsen@kpnmail.nl

Bijeenkomst: vrijdag 18 november 2016, aanvang 15:00 uur. Clubgebouw Aeroclub Salland, Aero Club Salland – Langsweg 28 – 8152 EA Lemelerveld